Atilay Uslu: “Iedereen moet op vakantie kunnen gaan”

Atilay Uslu

Na vele lange avonden gewerkt te hebben in zijn eigen grillroom, verlangde Atilay Uslu naar iets anders. Hij richtte een klein reisbureautje op dat vliegtickets naar Turkije verkocht. Inmiddels is dat kleine reisbureautje uitgegroeid tot een van de grootste touroperators van Nederland, met twee eigen airlines. Atilay: “Ik had nooit gedacht dat het zó succesvol zou worden.”

Atilay Uslu

Atilay Uslu

Het eerste jaar van zijn reisbureau liep helemaal niet goed: “Ik raakte al mijn spaargeld kwijt door een aantal verkeerde beslissingen”, vertelt Atilay Uslu, de oprichter en baas van reisorganisatie Corendon. “Op dat moment besloot ik dat mijn producten altijd goedkoper en beter moesten zijn dan die van de concurrent. Al ging het maar om tien gulden. Vandaag de dag is een goede prijs-kwaliteitverhouding nog steeds een belangrijk kenmerk van mijn bedrijf.”

Inspelen op kansen

De Balkanoorlog van 1991 tot 1995 redde het reisbureau van Atilay: “Het klinkt misschien vreemd, maar de verschrikking van de oorlog was een kans voor mijn onderneming”, aldus Atilay. “Door de oorlog was het niet meer mogelijk om over het land naar Turkije te reizen, waardoor de vraag naar vliegtickets enorm toenam. In Haarlem was ik de enige agent voor Istanbul Airlines. Iedereen in Haarlem die naar Turkije wilde reizen, moest via mij boeken.”

Het reisbureau bloeide op. Intussen steeg ook de vraag naar volledig verzorgde reizen naar Turkije. “We begonnen met de verkoop van pakketreizen van andere touroperators. Op een gegeven moment ontvingen we zo veel boekingen, dat we de reizen zelf gingen samenstellen en verkopen onder de naam Corendon Vliegvakanties. Zo ging het ook met onze luchtvaartmaatschappij. Omdat we ontzettend veel reizen verkochten, werd het lastig om genoeg vliegtuigstoelen te krijgen voor onze klanten. Toen is er besloten om een eigen luchtvaartmaatschappij op te richten.”

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Vandaag de dag is Atilay verantwoordelijk voor de totale operatie van Corendon. Zijn tijd besteedt hij vooral aan inkoop en commercie: “Bij het uitkiezen van een nieuwe bestemming kijk ik naar het hele plaatje. Zo moet de vliegtijd niet langer dan zes uur bedragen, moeten zon, zee en strand aanwezig zijn én moeten de accommodaties van goede kwaliteit zijn. Naar mijn mening is een prettige vakantie onbezorgd en heeft het een goede prijs-kwaliteitverhouding. Eigenlijk moet iedereen in Nederland op vakantie kunnen gaan. Af en toe moet je gewoon je batterijen opladen. Ik zie het als mijn missie om dit mogelijk te maken.”

De ideale vakantie: familie en een zwembad

Zelf gaat Atilay op vakantie naar de kleine Turkse badplaats Foça, waar hij met zijn gezin een klein huisje heeft. “In Foça ben ik echt op vakantie. Hier ben ik niet bezig met mijn werk, waardoor ik helemaal tot rust kan komen”, vertelt Atilay. “Bovendien wonen mijn moeder en twee zussen om de hoek, wat erg fijn is. Mijn kinderen hebben hier een leuke, onbezorgde vakantie. Zolang er een zwembad is zijn zij gelukkig. En ik ook natuurlijk!” Atilay gaat ook graag met de auto op vakantie: “Vorig jaar reed ik met mijn gezin naar Turkije, omdat ik mijn kinderen wat van Europa wilde laten zien. Als je er met een vliegtuig overheen vliegt, dan mis je natuurlijk alles. We reisden door prachtige en bijzondere landen, waar ik vrijwel niets vanaf wist. Zo ook door het mooie Macedonië, wat ik tijdens die vakantie echt heb ‘ontdekt’. Inmiddels is Macedonië een belangrijke vakantiebestemming voor Corendon.”

Dit bericht is geplaatst in Corendon Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.